31 May 2012

Çin Çubukları (Chopsticks- 筷子)

kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Chopsticks
Çin'den çıktığı düşünülen chopstickler Vietnam'da, Japonya'da ve Kore'de de kullanılmaktadır. Chopstick kelimesinin (kuaizi) Çincede sesteş hızlı (kuai) kelimesinden türediği varsayılmaktadır.
Chopstick parmakların devamı gibi düşünülür ve sağ elde tutulur. Sol elde tutulması ayıp karşılanır bu yüzden solak insanlar bile sağ elini kullanarak yer. Yemekte chopstick kullanırken dikkat etmeniz birkaç nokta vardır. Bunlardan biri copstickleri kullanarak ses çıkarmamanızdır. Chopstickleri kullanarak yemekleri kazığa oturtur şekilde tutmak, yemeğin içinde özellikle bir şey aramak, uçları havaya bakacak şekilde tabağa koymak Çin yemek kurallarına göre ayıp kabul edilir. Çinliler pirinci yemek için pirinç kasesini ağızlarına yaklaştırır ve kısa mesafeden çubukları kullanarak kısa bir zaman içinde tabakta bir şey bırakmazlar. Chopstickleri tabağın üstüne bırakmak kişinin bir süreliğine yemek yemeyeceğini belirtmek için kullanılır. Yemeğe oturulduğunda önce masadaki büyüklerin chopstickleri eline alması beklenilmelidir. 

2003'te yapılan bir araştırmaya göre yemekleri çubuklarla yemenin elde osteoarthritis adı verilen bir ekleme hastalığına yakalanma riskini artırdığını göstermiştir.

Çubuklar hem çatal hem bıçak yerine geçtiği için Çin yemeklerinin küçük parçalar halinde veya söz konusu balık ise çubukla çabucak parçalanabilecek şekilde pişirildiğini görürsünüz.
Çubuk kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli noktayı aşağıdaki sizlerle paylaşıyorum:
Foto-1

  • Çubukları tutarken işaret parmağınızı daha da kötüsü orta parmağınızı karşıdakini işaret edecek şekilde tutmayın, bu hareket karşıdakine kızgınlık ifade eder.
  • Tabutları hatırlattığı için her iki çubuğun da uzunluğu eşit olmalı ve öyle tutulmalıdır. 
  • Çinliler kalan yemeklerin ölüler tarafından yenildiğine inandıkları için çubukları yemeklerin içinde dik bir şekilde bırakmak büyük kabalıktır.
  • Çubukların arka kısımlarını dişlemeyin plastik bile olsa.
  • Çubuklarla kase ve tabakları ittirmeyin.
  • Çubukları yemeklere çatal gibi saplamayın.
  • Çubuklarla yemeği karıştırmayın. Bu hareket kendi mezarınızı kazmak gibi görülür ve kesinlikle kınanır. 
  • Kullanmadığınız çubukları restoranlarda masaya çoğunlukla konulan çubuk tutacağına bırakın. ( bak foto-1)



Umumi yerlerde birden fazla çubuk sunulur. (公筷, gongkuai) Bu çubukların her biri belli bir yemek için kullanılır. Bu çubuklar normal çubuklardan daha uzun veya daha süslüdür. Miktarı değişebilir. Eğer böyle bir sofraya oturursanız aşağıdaki ufak birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekir:
  • Eğer masada birkaç çubuk varsa asla şahsi çubuğunuzu ortak yemekler için kullanmayın. Bu Çin'de çoğunlukla normal karşılanırken böyle bir sofrada hijyenik olmaması açısından ev sahibinizin hoşuna gitmeyecektir. Eğer farkında olmadan, unutarak yaptıysanız fark ettiğiniz anda sofradakilerden özür dilemeniz yerinde olacaktır. 
  • Eğer sofrada birden fazla çubuk yoksa ev sahibiniz çubuğunuz kalın arka kısmını kullanmanızı da dileyebilir. 
  • Eğer nasıl bir yol izlemeniz konusunda kararsız kalırsanız masadikleri izleyip fikir edinebilirsiniz. 
  • Çubukların uçları yemeklere değdikten sonra onları bu şekilde masada bırakmayın, tabağınızın köşesine dayamanız daha uygun olacaktır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder