28 Oca 2014

Ucuz Çin İşgücü Sona mı Eriyor?

Ucuz İşgücü Sona mı Eriyor?
Çin'de çalışan nüfus azalıyor.

Hızlı artan ücretler, işçi etkinlikleri, işgücü kesintileri ucuz işgücü avantajı üzerinde yükselen Çin'in yakın bir gelecekte ciddi  bir işgücü eksikliği yaşayacağının sinyalini veriyor.
Worker in yarn factory, Huaibei, Anhui, ChinaÇin'in ucuz işgücü ekonomisinden daha yüksek ücretli bir ekonomi olmaya geçişi Çin ekonomisini olduğu kadar küresel ekonomiyi de etkileyeceğe benziyor.
Üretimdeki insan sayısını arttırmaya yönelik olan Çin büyüme modeli bu şekilde sürdürülmesi imkansız gözüküyor. Sonuç olarak, dünyanın en büyük ikincisi ekonomisi olan Çin büyümeyi yatırım kanadından çekip daha çok kişisel tüketim kanadına doğru çekerek dengelemesi gerekecek. Yani bir çeşit iç tüketim talebi oluşturulmuş olacak. Böyle dengeli bir değişim elbette dünya ekonomisini de olumlu etkileyecektir. Maaş artışları elbette emtia fiyatlarını, geliri ve şirket kârlarını kaçınılmaz olarak değiştirerek ticaretine olumsuz yönde etkileyecektir. Örneğin Çin'de yatırım yapmanın daha az kârlı olduğu bir durumda yatırımcılar kendi ülkelerinde veya başka ülkeleri düşünecektir ve Çin mallarının rekabet avantajı da düşecektir. Aynı zamanda Çin mallarının fiyatlarının artması Çin'den yoğun bir şekilde ithalat yapan ortaklarına da yansıyacaktır.
Ucuz İşgücünün Geleceği
Azalan İşgücü
Son yıllardaki Çin işgücündeki gelişmeler çelişkili bir rota çiziyor. Bir taraftan son onbeş yılın toplam maaş artış oranı %15'lerde kalırken diğer taraftan şirket kar marjları yüksek kalmaya devam ediyor. Maaş artışları üretimi yavaşlatıp kârın artmasıa yol açıyor. Bu da Çin'in henüz Lewis Turning Noktasına varmadığını gösteriyor. Lewis Turning noktası ekonominin işgücünün en bol olduğu noktaya ulaşıp düşüşe geçmeye başladığı noktadır. Aynı zamanda ekonomik krizin patlak vermesiyle kıyı kesimlerinden iç kesimlere doğru geçiş yapan endüstri kırsal kesimde yaşayan işgücü kaynağına da kavuştu. Böylece arz ve talep arasındaki eşitsizlik biraz daha azalmış oldu.
Tüm bu gelişmelerin bir diğer önemli faktörü de demografik yapıdaki değişimler. Birleşmiş Milletler projesine göre yaşlanma ve azalan doğum oranı Çin'de çalışan nüfusun (15-64) önümüzdeki on yıl içinde hızla azalacağını öngörüyor. Özellikle sektörde çekirdek sayılabilecek tek çocuk politikası döneminin başlangıcına denk gelmiş çalışan sayısı (25-39) daha da hızlı düşecek.

Yandaki tabloda ise 15 yaşından küçük 64 yaşından büyüklerin oranı artacağı gözleniyor. 25-39 yaşındaki çalışan kesimin ise gitgide  azalacağı tahmin ediliyor.
Tahmin edilen demografik yapının geri döndürülemez ve kaçınılmaz olması gelecekteki birtakım değişimler için anahtar olacaklar. Diğer faktörler ise gidişatı hızlandırabilir veya yavaşlatabilir. Örneğin ikametgah kayıt reformu (hukou户口) ile kırsal kesimlerde yaşayan işçilerin şehirlere göçü mümkün kılınabilir. Böylece şehirlerde yaşanan işgücü açmazını bir nebze olsun rahatlatır. Doğum oranlarının artması da ilerideki yıllarda çare olabilir fakat bunun için bir jenerasyonluk zaman gerekecektir. Aynı şekilde tarım sektöründeki teknolojik gelişmelerle daha fazla verim alınırsa tarımdaki işgücü şehirlere kayabilir. Tabi ki bunların gerçekleşmesi için belirli bir zaman gerekecektir. Soru şu: Ne kadar zaman?

 kaynka: IMF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder