3 Şub 2014

Çin Geleneksel Dansları: Aslan Dansı

Aslan kostümünün içinde aslanın hareketlerini taklit ederek yapılan Aslan dansı (Çince: 舞狮; pinyin: wushi) Çin ve Asya'ya ait geleneksel bir folk danstır. Genellikle Bahar Bayramı'nda sergilenen bu dans diğer bayramlar, düğünler, önemli olayların kutlanması veya misafirleri onore etmek amacıyla da sergilenebilir. 
Çin Aslan Dansı genellikle Erjderha Dansıyla karıştırılır. Farkı anlamanın en kolay yolu aslan dansının iki kişi, ejderha dansının ise çok sayıda kişiyle gerçekleştirilmesidir. Ayrıca Aslan Dansında tamamen kostümün içinde olduklarından oyuncuların yüzleri ender gözükür. Ejderha Dansındaysa oyuncular ejderhayı başları üzerinde tuttuklarından yüzleri rahatça seçilebilir. Aslan Dansının esas hareketlerine Çin dövüş sanatlarında rastlanabilir. 

Tarihçe
Aslan Dansının Zhou Hanedanlığına kadar gittiği söylenir. Bu dönemden kalma metinlerde insanların hayvanları veya mistik yaratıkları andıran kostümler içinde ritüeller düzenlediği yazılıdır. Fakat Çin'de aslanın olmayışı nedeniyle, Aslan Dansının Çin'e dışarıdan geldiği de düşünülmektedir. Batılı kaynaklar, bu dansın İran veya Hindistan'dan çıktığını söyler. Çince'de aslan anlamına gelen shi(獅; okunuşu: şı) kelimesinin Persçe aslan anlamına gelen "ser" sözcüğünden türediği iddia edilir. 


Cymbal 
Enstrümanlar
Çin Aslan dansına davul, zil(cumbal) ve çan (gong)ibi birtakım enstrümanlar eşlik eder.


Gong

1 yorum: