İyi bir Çin çayı en iyi tadı vermek üzere koparıldıktan sonra bir yıl özel kutularında bekletilir. Bazı çaylar şarap gibi bekletildikçe lezzet kazanır. Bir çayın ne kadar bekletilmesi gerektiği o çayın türüne de bağlıdır.
İkinci adımda uygun suyu seçmek geliyor. Yüksek sodyum içeren sular çayın kalitesini bozacaktır. Bu yüzden çeşme suyu kullanılacaksa suyu bir müddet bekletmek yerinde olacaktır. Suda dikkat edilecek diğer hususlar şu şekildedir:
- Su pH7 seviyesinde olmalıdır.
-Sıcaklığı 25 derece civarında olmalıdır.
- Su tatsız ve renksiz olmalıdır.
Suyun içine koymanız gereken çay miktarına gelince bununla ilgili herhangi bir kural yoktur, tamamen sizin damak tadınıza kalmıştır. Genelde 150-200 ml suya 3 gr kadar çay koyulur. Puer çayında bu 5-10 mg'a çıkar. Wulong çayı ise en fazla koyulan çaydır, demliğin yarısına yakınını doldurmanız gerekir.
Suyun sıcaklığı ise asla 100 derecye ulaşmamalıdır, 80 derece idealdir. Bu sıcaklıkta çayın rengi hafif yeşil olacaktır ve C vitamini içinde kalacaktır. Su sıcaklığı daha yüksek olursa çayın rengi sarıya döner ve acılaşır. Su yeteri sıcaklığa ulaşmazsa bu sefer demlenme gerçekleşmez ve tatsız olur. Wulong ve Puer çayları en yüksek sıcaklık isteyen çaylardır. Bu çayların üzerine daha sonradan sıcak su eklemek de mümkündür.
Sıcak suyu çayın üzerine koyduktan sonra 5 dk kadar bekleyin. Dilerseniz çayı sıcak tutmak için alttan hafif buharla sıcaklığını korumasını sağlayabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Duygu Hanım teşekkürler..
YanıtlaSil