4 Şub 2014

Çin Çayı Nasıl Demlenir?

Antik çağlardan beri çay içen Çinlilerde geniş bir çay kültürü oluşmuştur. Çin çayı yaparken dikkat etmeniz gereken bir kaç önemli konu vardır: bunlardan ilki doğru çay seçimidir. Aynı şekilde doğru su, doğru bir demlik ve uygun sıcaklığı ayarlamanız da önemlidir.

İstediğiniz çayı seçmek için beş metot vardır: Xin, Gan, Jun, Xiang ve Jing. Xin(新) Çince'de yeni demek olup çayın tazesini işaret eder. Gan(干) kuru anlamına gelip nemi %6'nın altında olan çaylar için kullanılır. Bu çayı parmaklarınız arasında ufaladığınızda toz kıvamına gelir. Jun ise doğru çay yaprağını seçme metodudur. Yaprakları seçerken rengi ve kalınlığına dikkat etmek gerekir. Yaprağın rengi her tarafta aynı olmalı ve üzerinde yanık izleri olmamalıdır. Ayrıca yapraklarda delikler de olmamalıdır. Xiang(香) güzel koku anlamına gelir ve çayın kokusunu nitelemek için kullanılır. Çayda hafif taze bir koku olmalı, ekşi ve ağır bir koku varsa alınmamalıdır. Jing(净) çayın içinde yabancı maddelerin olmamasını, temiz olmasını ifade eder.
İyi bir Çin çayı en iyi tadı vermek üzere koparıldıktan sonra bir yıl özel kutularında bekletilir. Bazı çaylar şarap gibi bekletildikçe lezzet kazanır. Bir çayın ne kadar bekletilmesi gerektiği o çayın türüne de bağlıdır.
İkinci adımda uygun suyu seçmek geliyor. Yüksek sodyum içeren sular çayın kalitesini bozacaktır. Bu yüzden çeşme suyu kullanılacaksa suyu bir müddet bekletmek yerinde olacaktır. Suda dikkat edilecek diğer hususlar şu şekildedir:
- Su pH7 seviyesinde olmalıdır.
-Sıcaklığı 25 derece civarında olmalıdır.
- Su tatsız ve renksiz olmalıdır.

Üçüncü maddemiz olan çaydanlık seçimi için kilden yapılmış veya porselen demlik kullanabilirsiniz. Unutmamanız gereken diğer bir nokta da çayınızı küçük fincanlarda içmeniz gerektiğidir. Büyük kupalarda su miktarı fazla olacağından ve fazla su yaprakların hızlı demlenmesine yol açacağından küçük fincanlarda içmek daha keyiflidir. Oolong çayları bu duruma istisna olduğundan bunlar fazla miktarda suyun içinde de içilebilir.

Suyun içine koymanız gereken çay miktarına gelince bununla ilgili herhangi bir kural yoktur, tamamen sizin damak tadınıza kalmıştır. Genelde 150-200 ml suya 3 gr kadar çay koyulur. Puer çayında bu 5-10 mg'a çıkar. Wulong çayı ise en fazla koyulan çaydır, demliğin yarısına yakınını doldurmanız gerekir.

Suyun sıcaklığı ise asla 100 derecye ulaşmamalıdır, 80 derece idealdir. Bu sıcaklıkta çayın rengi hafif yeşil olacaktır ve C vitamini içinde kalacaktır. Su sıcaklığı daha yüksek olursa çayın rengi sarıya döner ve acılaşır. Su yeteri sıcaklığa ulaşmazsa bu sefer demlenme gerçekleşmez ve tatsız olur. Wulong ve Puer çayları en yüksek sıcaklık isteyen çaylardır. Bu çayların üzerine daha sonradan sıcak su eklemek de mümkündür.

Sıcak suyu çayın üzerine koyduktan sonra 5 dk kadar bekleyin. Dilerseniz çayı sıcak tutmak için alttan hafif buharla sıcaklığını korumasını sağlayabilirsiniz.

Afiyet olsun!

1 yorum: