10 Oca 2014

Çin Bahar Bayramı (Çin Yeni Yılı)




Çin Bahar Bayramı, Çin ay takviminin başlangıcına işaret eder ve yeni yılı karşılamak için kutlanan 4000 yıllık tarihi olan bir bayramdır. Çin Yeni Yılı olarak da bilinir. Bahar Bayramı, son ayın 23-24. gününden başlar ve ilk ayın 15. günü kutlanan Fener Bayramı'na kadar devam etmesiyle Çinlilerin en uzun süren bayramıdır. Bahar Bayramı Çince'de değişik isimlerle anılır (Yuandan, Chunjie,Zhengdan, Zhengri, Suidan, Yuanri, Sanchao vb). Çin takviminde ayın hareketi esas alındığından, bu bayram Yeni Ay Yılı olarak da nitelenir.  Yıllar, rakamlarla değil 12 Hayvan Takvimindeki sıraya göre isimlendirilir.
    Burçlar          Türkçe   Tarih
鼠 Shǔ  Fare19 Şubat  19967 Şubat  200825 Ocak 2020
牛 Niú            Öküz7 Şubat  199726 Ocak 200912 Şubat  2021
虎 Hǔ   Kaplan28 Ocak 199814 Şubat  20101 Şubat  2022
兔 TùTavşan16 Şubat  19993 Şubat  201122 Ocak 2023
龍 Lóng    Ejderha5 Şubat  200023 Ocak 201210 Şubat  2024
蛇 Shé Yılan24 Ocak 200110 Şubat  201329 Ocak  2025
馬 Mǎ At12 Şubat  2002    31 Ocak 2014    17 Şubat  2026   
羊 Yáng Koyun  1 Şubat  200319 Şubat  20156 Şubat  2027
猴 Hóu Maymun        22 Ocak 20048 Şubat  201626 Şubat  2028
雞 Jī Horoz9 Şubat  200528 Ocak 201713 Şubat  2029
狗 Gǒu Köpek29 Ocak 200616 Şubat  20183 Şubat  2030
豬 Zhū Domuz18 Şubat  20075 Şubat  201923 Şubat 2031
Birçok kişi, Çin takvimi doğum yılını güneş takvimiyle karıştırır. Çin yeni yılı ocak sonu-şubat başı gibi başlar. Örneğin, 1998 yılı Kaplan burcu 28 Ocak'tan itibaren başlar bu durumda 28 Ocak'tan önce doğmuş biri Kaplan yılında değil Öküz yılında doğmuş sayılır.



Bahar Bayramının çıkışıyla ilgili bildirilen birçok rivayet olmasına karşılık yaygın bir inanışa göre M.Ö. 2000 yıllarında yaşayan imparator Yushun (虞舜)'un Tanrılara ibadet etmek için bugünü seçmesiyle başlar. Bir diğer rivayete göre ise insanların hasat dönemlerinde bir sonraki hasata kadar korunma dileğiyle Tanrılara yemek sunma geleneğine dayanır ve tek bir festival adı altında birleştirilmesi Han Hanedanlığı (M.Ö. 206- M.S.25) dönemine rastlar. Bir efsaneye göre Nian adı verilen canavarı korkutmak, ekinlere ve insanlara saldırmasını önlemek amacıyla başlamıştır. Köylüler, canavarı korkutmak için kapılarının önlerine yemek bırakırlardı. Nian'in bırakılan yemekleri yediğini ve böylece insanlara saldırmadığına inanılırdı. Daha sonra bu canavarın kırmızı renkten korktuğunu düşündüler ve evlerine, pencerelere, dışarıya asabildikleri her yere kırmızı renkli kağıtlar ve fenerler asmaya ve bu canavarı korkutmak için havai fişek atmaya başladılar.



Bahar Bayramı öncesi Çinliler hummalı bir hazırlığa koyulur. Eski yılın son ayı temizlik, alışveriş ve hediye alımı başlar. Eski yılın son günü aile yemeği yenir ve yeni yılın ilk gününü karşılamak üzere tüm gece uyanık geçirilir. Tam gece yarısı jiaozi adı verilen Çin mantısı yemek adettendir. Sebebi ise Çin mantısı şekil olarak Antik Çin'de kullanılan paraları andırıyordu, mantı yiyerek yeni yıla girmenin ise o yıl bol para getireceğine inanılmasıdır. Aynı zamanda vakit gece yarısını bulunca, havai fişekler patlatılır. Tüm bayram boyunca havai fişekler patlatılmaya devam eder.

Çin Böreği(春饼)
Ming ve Qing Hanedanlığı zamanında imparatorlar  (Tanrının oğlu oldukları kabul ediliyordu) bayramın ilk günü Pekin'deki Yasak Şehirde dünya ve gök Tanrılarını büyük bir seremoniyle anar. Şimdiyse, yaşlılar çocuklara hediye veya kırmızı zarf içinde harçlık verirler. Bu kırmızı zarfların üzerinde genellikle yeni yıl dilekleri yazılıdır. Çinlilerin bir kısmı bugün hiç et yemezler ve kesinlikle temizlik yapılmaz. Yeni yılda yapılan temizliğin iyi şansı da götürdüğüne inanılır.


BAYRAMA AİT YAYGIN ADETLER

Son ayın ilk 8 günü içerisinde Çin mutfağına has pirinç lapası  içilir.
Son ayın 23. günü Mutfak Tanrısına ibadet edilir. Tanrılara adak adamak bu bayramın en önemli adetidir.
Evlerin kapısına, sokaklara, arabalara şans getirmesi amacıyla kırmızı dilek kağıtları ( 春联, chunlian) asılır.
24. gün evler temizlenir. Çincede toz  ile eski anlamına gelen "chen" kelimesi sesteştir. Tozları süpürmek eskiyi süpürüp yeniyi karşılamak manasında düşünülür.
Tanrıların dünyaya indikleri gün Tanrılara evlerde sunulmak üzere sofra hazırlanır.
Eski yılı yeni yıla bağlayan ilk gece bütün aile bir arada bulunur, toplu yemek yenir, mum veya fenerler yakılır ve bütün gece hiç kimse uyumaz, buna shousui(守岁) denir.
Yeni yılın ilk günü ataların ziyaretine gidilir.
İkinci gün, kız tarafının ailesi ziyaret edilir.
5. Gün: Herkes evde Zenginlik Tanrısının gelmesini bekler. Bu günde birisini ziyarete gitmek kabalık sayılır.
7. Gün: Çiftçiler bugün ömürlerini uzatması için Çin makarnası (nudul) yerler.
10.  Gün: Arkadaş ve akraba ziyaretlerine gidilir.
10. - 12. Gün: Ziyaret biter, arkadaşlar ve aile üyeleri yemeğe çağırılır.
14. Gün: Fener Bayramı için hazırlıklar başlar.
15. Gün: Yuanxiao veya Fener Bayramı başlar. Dolunayın çıkması Bahar Bayramının bitişine işaret eder. Fenerler yakılır, oyunlar oynanır ve yapışkan pirinç lokumu yenir.

BAHAR BAYRAMINA ÖZGÜ YEMEKLER

Pirinç lapası (腊八粥)
                         

Yeni Yıl Yemeği

Yeni Yıl Pastası (蒸年糕)


Çin Mantısı (饺子)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder