Burçlar | Türkçe | Tarih | ||
---|---|---|---|---|
鼠 Shǔ | Fare | 19 Şubat 1996 | 7 Şubat 2008 | 25 Ocak 2020 |
牛 Niú | Öküz | 7 Şubat 1997 | 26 Ocak 2009 | 12 Şubat 2021 |
虎 Hǔ | Kaplan | 28 Ocak 1998 | 14 Şubat 2010 | 1 Şubat 2022 |
兔 Tù | Tavşan | 16 Şubat 1999 | 3 Şubat 2011 | 22 Ocak 2023 |
龍 Lóng | Ejderha | 5 Şubat 2000 | 23 Ocak 2012 | 10 Şubat 2024 |
蛇 Shé | Yılan | 24 Ocak 2001 | 10 Şubat 2013 | 29 Ocak 2025 |
馬 Mǎ | At | 12 Şubat 2002 | 31 Ocak 2014 | 17 Şubat 2026 |
羊 Yáng | Koyun | 1 Şubat 2003 | 19 Şubat 2015 | 6 Şubat 2027 |
猴 Hóu | Maymun | 22 Ocak 2004 | 8 Şubat 2016 | 26 Şubat 2028 |
雞 Jī | Horoz | 9 Şubat 2005 | 28 Ocak 2017 | 13 Şubat 2029 |
狗 Gǒu | Köpek | 29 Ocak 2006 | 16 Şubat 2018 | 3 Şubat 2030 |
豬 Zhū | Domuz | 18 Şubat 2007 | 5 Şubat 2019 | 23 Şubat 2031 |

Bahar Bayramı öncesi Çinliler hummalı bir hazırlığa koyulur. Eski yılın son ayı temizlik, alışveriş ve hediye alımı başlar. Eski yılın son günü aile yemeği yenir ve yeni yılın ilk gününü karşılamak üzere tüm gece uyanık geçirilir. Tam gece yarısı jiaozi adı verilen Çin mantısı yemek adettendir. Sebebi ise Çin mantısı şekil olarak Antik Çin'de kullanılan paraları andırıyordu, mantı yiyerek yeni yıla girmenin ise o yıl bol para getireceğine inanılmasıdır. Aynı zamanda vakit gece yarısını bulunca, havai fişekler patlatılır. Tüm bayram boyunca havai fişekler patlatılmaya devam eder.
Çin Böreği(春饼) |
BAYRAMA AİT YAYGIN ADETLER
Son ayın ilk 8 günü içerisinde Çin mutfağına has pirinç lapası içilir.
Son ayın 23. günü Mutfak Tanrısına ibadet edilir. Tanrılara adak adamak bu bayramın en önemli adetidir.
Evlerin kapısına, sokaklara, arabalara şans getirmesi amacıyla kırmızı dilek kağıtları ( 春联, chunlian) asılır.
24. gün evler temizlenir. Çincede toz ile eski anlamına gelen "chen" kelimesi sesteştir. Tozları süpürmek eskiyi süpürüp yeniyi karşılamak manasında düşünülür.
Tanrıların dünyaya indikleri gün Tanrılara evlerde sunulmak üzere sofra hazırlanır.
Eski yılı yeni yıla bağlayan ilk gece bütün aile bir arada bulunur, toplu yemek yenir, mum veya fenerler yakılır ve bütün gece hiç kimse uyumaz, buna shousui(守岁) denir.
Yeni yılın ilk günü ataların ziyaretine gidilir.
İkinci gün, kız tarafının ailesi ziyaret edilir.
5. Gün: Herkes evde Zenginlik Tanrısının gelmesini bekler. Bu günde birisini ziyarete gitmek kabalık sayılır.
7. Gün: Çiftçiler bugün ömürlerini uzatması için Çin makarnası (nudul) yerler.
10. Gün: Arkadaş ve akraba ziyaretlerine gidilir.
10. - 12. Gün: Ziyaret biter, arkadaşlar ve aile üyeleri yemeğe çağırılır.
14. Gün: Fener Bayramı için hazırlıklar başlar.
15. Gün: Yuanxiao veya Fener Bayramı başlar. Dolunayın çıkması Bahar Bayramının bitişine işaret eder. Fenerler yakılır, oyunlar oynanır ve yapışkan pirinç lokumu yenir.
BAHAR BAYRAMINA ÖZGÜ YEMEKLER
Pirinç lapası (腊八粥) |
Yeni Yıl Yemeği |
![]() | ||
Yeni Yıl Pastası (蒸年糕)
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder