1 Mar 2016

Çin Sevgililer Günü (Qixi Festivali)




Çin yılının yedinci ayının yedinci gününe denk gelen Çifte Yedinci Bayramı veya Çince adıyla (七夕) Qixi Bayramı Batıda 14 Şubatta kutlanan Sevgililer Günü'nün bir benzeridir. Bu bayram M.Ö. 3. yüzyıldan beri kutlanmaktadır. Genç kızlar için büyük anlam barındırması nedeniyle Genç Kızlar Bayramı olarak da bilinir. Bu bayramda genç kızlar ev işlerindeki maharetlerini sergiler; mutluluk, zenginlik ve uzun ömür için dua eder ve kendilerine iyi bir eş göndermesi için Zhinu'ya yönelirler. 


ETİMOLOJİ
Bayramın kökenleri dokumacı Zhinu ve çoban Niulang adlı iki efsanevi karaktere dayanır. İkisinin aşkına izin verilmez ve Gümüş Nehrin (Samanyolunu sembolize etmektedir) iki tarafına yollanırlar. Yılda sadece 7. ayın 7. gününde görüşmelerine izin verilir. Bir saksağan sürüsü nehrin üzerinde köprü kurarak iki aşığın buluşmasını sağlarlar. 

Bu hikayenin farklı versiyonları vardır. Bir tanesi şöyledir: Tanrıça'nın yedinci kızı Zhinu cennetten sıkılarak eğlence aramak için kaçınca yakışıklı çoban Niulang'la karşılaşır. Niulang, zhinu'ye aşık olur ve Tanrıça'nın haberi olmaksızın evlenirler. Zhinu mükemmel bir eş olur ve iki de çocukları olur. Cennetin Tanrıçası kızının bir ölümlüyle evlendiğini duyunca sinirlenir ve Zhinu'ye cennete dönmesini ve işinin başına geçmesini ister (Zhinu evlenmeden önce gökyüzünde rengarenk bulut dokumaktadır). Niulang, bir gün karısını evde bulamayınca üzülür ve ağlamaya başlar. O sırada öküzlerden bir tanesi, eğer kendisini öldürürse ve derisi içine saklanırsa cennette karısını bulabileceğini söyler. Niulang istemeyerek öküzü öldürür. Niulang ve iki çocuğu öküz derisi altında cennete gider ve Zhinu'yu aramaya başlarlar. Tanrıça bunu öğrenir ve Zhinu ile Niulang arasına gümüşten bir ırmak çizer. Zhinu sonsuza kadar bu nehrin diğer kıyısında oturmak zorundadır. Niulang ise nehrin diğer kıyısında çocukları ile beraber Zhinu'yu izler. Fakat yılda bir kez saksağanlar bu nehrin üzerinde bir köprü oluşturup iki aşığın buluşmasını sağlarlar. 

ADETLER

Her yörenin kendine has bir adeti olsa da herkes tek bir umuda tutunur. En yaygın adet genç kızların Zhinu'ya dua ederek kendilerine de maharetli eller vermesini istemektedir. Zhinu güzel bir dokumacı olarak bilindiğinden genç kızlar bugün çeşitli dokumalar yaparlar ve Zhinu için lezzetli meyveler hazırlarlar. Kırsal bölgelerde insanlar Zhinu ve Niulang yıldızlarının gökyüzünde birleşmesini izlerler. 


Şimdi bu adetlerin yerine 14 Şubat Sevgililer Günü'ndeki hediye verme, baş başa zaman geçirme gibi aktiviteler almıştır. 

Ding Guanpeng tarafından Ladies on the ‘Night of Sevens’ Pleading for Skills , 1748

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder