2 Mar 2016

Alternatif Tıp: Geleneksel Çin Tıbbı



Öncelikle şunu söylemeliyim ki Çin'de kaldığım zaman kullandığım tadı acı mı acı kötü kokulu o kahverengi sıvı Çin öksürük ilacı beni çok kısa sürede iyileştirdi ki bilirsiniz öksürük hele kışın bir yerleşti mi zor gider, bir de Pekin gibi havası kuru ve kötü bir şehirde.

Binlerce yıl önce Antik Çin'de başlayan geleneksel Çin tıbbı antik Çin'degünümüze kadar mevcudiyetini korumayı başarmştır. Geleneksel Çin tıbbı  hekimleri bitkisel otlardan değişik vücut ve zihin tekniklerine kadar çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Bu yöntemler arasında moxibusyon, sıcak bardak basma, akupunktur, qigong, tıbbi yemekler sayılabilir. Bu tür yöntemler Batı'da alternatif tıp olarak görülmekte ise de Çin'de Batı ve Çin tıbbı birbirine geçmiş durumdadır.

Çin tıbbının ( 中医 zhong yi - okunuşu: cong yi) ana arterini vücutta var olduğuna ve vücuttaki meridyenlerden dolaştığına inanılan qi (hayati enerji) ve organlar arası yin-yang dengesi oluşturmaktadır. Sağlık vücudun ahengi, hastalığı ise bu ahengin bozulması şeklinde yorumlamışlardır.  Bilimsel araştırmalar böyle meridyenlerin varlığını ve akupunktur noktalarını saptayamamıştır. Çin tıbbı ampirik bilgi üzerine kurulmamıştır ve hekimleri de ne tür hastaya ne tür bir tedavi uygulanması konusunda görüş birliğine ulaşmamışlardır.

Çin tıbbı hekimleri çeşitli sayıda qi (hayat enerjisi) olduğunu ama başlıcalarının yinqi ve yangqi olduğuna inanır. Her şey yin yang dengesi içindedir. Yin dişiyi ve karanlığı, yang erkeği ve ışığı temsil eder. Kadınlar daha fazla yinqi barındırırken erkeklerde yangqi daha fazladır. Qi, yaşla beraber azalır.

Qi bizim ruh dediğimiz şeydir aslında  ve vücuttaki dolaşımı çevreye ve vücutta neler olduğuna bağlıdır. Yaralanma, fiziksel acı ve doğru yiyeceklerin vücuda alınmaması qi eksikliğine neden olur.

Çin tıbbının belkemiği birtakım tedavilerle vücuttaki qi'nin arttırılabilmesi ve sağlıklı bir yinyang dengesine ulaşılmasıdır. Bazı tedaviler yinqi bazı tedaviler yangqi'yi arttırır. Her kişinin kendine has optimal bir yinyang qi seviyesi vardır. Örneğin eğer bir kadın yinqi azlığından dolayı hastaysa onun kavun gibi yinqi içeren yiyecekler yemesi gerekir. Benzer şekilde yaşlı bir adamın zencefil çayı içmesi, denizatı yemeği yemesi veya moksibusyon tedavisi görmesi gerekir gerekir çünkü bu yiyecekler yang açısından zengindir. Hastanın stres veya yaralanma nedeniyle meridyenleri kapalı durumda olabilir, bu durumda kapalı meridyenleri açarak qi akışını  sağlamak için yukarıdaki tedavilerden lokal olarak uygulanabilir.

En Yaygın Teknikler

Akupunktur
Akupunktur: Bu yöntemde vücudun farklı yerlerinde bulunan meridyen noktalarına iğneler sokulur.







Bardak çekme
Bardak çekme: Bu yöntem sadece Çin tıbbına özel olmayıp Avrupa Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde de binlerde yıldan beri uygulanmaktadır. Çin tıbbında akupunktur noktaları esas alınır. Bu teknikle vücuttan yang çıkartılır. Bronşit, sıcak çarpması, ve sıcak havayla ilişkin hastalıklarda etkilidir.





Bitkisel ilaçlar: Çin ilaçları birçok açıdan Batı tıbbındaki ilaçlarla benzerlik gösterir fakat Çin ilaçları yinyang dengesine vurgu yapar.


Masaj: Çin'de her yerde masaj salonu ve yüzlerce masaj tekniği vardır.



Tedavi edici yiyecek terapisi: Hastalığa iyi geleceği düşünülen yiyecekler, tarifleri ve yeme şekillerini anlatır.







Moksibusyon: Bu da vücuda Yang enerjisi kattığına inanılan bir tekniktir. Bu doğum zorlukları yaşayan kadınlar, yaşlı erkekler ve soğuk hava ile ilişkili hastalıklar için iyidir. Bu dumanın iyileştirici etkileri olduğu düşünülmektedir.




Qigong: Bir tür meditasyon ve özel bir egzersizdir. Qigong gibi taichi de qi dengesini uyarır ve vücuttaki akışını kolaylaştırır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder